Hizmetlerimiz


ÇİM ALANLARDA BAKIM

SULAMA

Çim alanların sulama periyodu, sıklığı ve miktarı alanın güneşlenme seviyesi, toprak yapısı ve altyapı durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Yeterli ölçüde güneşlenen ve drenaj sistemi sağlıklı çalışan bir çim alan sıcaklıkların ortalama 10–15 ‘C aralığına ulaştığı dönemden itibaren düzenli olarak sulanmalıdır. Sulama için en uygun zaman sabahın erken saatleri ya da gün batımından sonraki toprak sıcaklığının nispeten düştüğü saatlerdir.

Gölge alanların sulanmasında alandaki suyun mutlaka takibi yapılmalı ve yosunlaşmaya sebep olacak aşırı sulamadan kaçınılmalıdır. Yüksek sıcaklık ve yoğun nem yaşanan bölgelerde iki sulama arasındaki dönem uzayabilir. Bu sayede alanın üst tabakasında çok uzun süre nem tutularak hastalıklara elverişli bir ortam hazırlanması ihtimalinin önüne geçilebilir. Fazla sulamanın yetersiz yapılan bir sulamadan daha fazla zarar verdiği unutulmamalıdır.

GÜBRELEME

Çim alanlar birim alandan çok fazla besin maddesi kullanan türlerdir. Bu sebeple sağlıklı bir çim alanın sürdürülebilmesi için gerekli besin elementlerinin alana düzenli olarak verilmesi gerekir. Bu konuda tavsiye edilebilecek olan çim alanlar için geliştirilmiş ve alanın ihtiyacı olan elementleri yavaş salınımla bırakan gübrelerdir. Bu ürünler yeterli dozda uygulanırsa oluşacak zarar riski en aza iner.

 

Kış sonrası çim alana verilecek gübre miktar ve içeriği ile yüksek yaz sıcaklarında verilecek olan ya da sonbahar ve kışa hazırlık aşamasında verilecek olan gübre miktar ve içeriği kuşkusuz aynı olmayacaktır. Hastalık ya da zararlılar nedeniyle oluşan yıpranmalarda uygulanacak hızlı, etkili ve toparlayıcı gübreler de ayrı bir ürün grubudur. Kış döneminde oluşan yıpranmaları gidermek için erken ilkbahar döneminde yüksek azot ( N ) içeren gübreler tercih edilebilecekken yaz döneminde daha çok fosfor ( P ) ve potasyum ( K ) içerikli olanlar, sonbahar başlangıcında ise potasyum ve iz element ( Fe, Mg, S vb. ) ağırlıklı olanlar tercih edilmesi mantıklı olacaktır.

BİÇME

Çim alanların zamanında ve doğru şekilde biçilmesi alanın devamlılığı açısından son derece önemlidir. Gereğinden fazla uzayan bir çim alan direncini kaybederek hızla yıpranır. Böyle bir alanı tek seferde çok kısa biçmek zararı daha da arttıracağından bunu sık aralıklarla 2 ya da 3 seferde yapmak gerekir. Gereğinden fazla kısa kesilen çim ise toparlanma sıkıntısı yaşar ve bu dönemde hastalıklara karşı daha zayıf olur.

 

Çim alanda kullanılan karışımın içerisindeki türlerde büyüme ve kardeşlenme hızı aynı olmadığından homojen bir görüntü için biçme zamanlarının aksamaması gerekir. Yüksek sıcaklık saatlerinde ve ıslak zeminde çim biçme yapılması sakıncalıdır. Çim biçimi yapacak makinenin bıçaklarının da keskin ve düzgün olması dikkat edilecek önemli noktalardan biridir. Aksi takdirde çim alanın uç bölgelerinde deformasyona bağlı hoş olmayan bir görüntü oluşabilir.

KORUMA-ZARARLILARLA MÜCADELE

Çim alanların sağlıklı bir şekilde yaşaması için gerekli işlemlerden biride hastalık ve zararlılara karşı koruma ile yabancı otlarla mücadeledir. Çim alanlarda en fazla görülen ve genelde yapılan bakım yanlışlarından kaynaklanan hastalıklar fungal ( mantari ) kökenlidir. Yüksek sıcaklık ve yüksek nem bir araya geldiğinde ortaya çıkabilen bu hastalıklarla mücadele öncelikle doğru bakımla başlayacaktır. Bakımın ilk adımı da ilaçlamadır.

 

Zararlı olarak bahsedilen ( böcek, kurt, salyangoz, köstebek vb. ) içinde gerekli insektisitler ile derhal müdahale edilmelidir. Çim alandaki yabancı ot mücadelesi alan hazırlanırken en başta düşünülmesi gereken bir işlemdir. Dolgu ve tesviye toprağının steril olmasına dikkat edilmelidir. İlerleyen zamanlarda görülebilecek yabancı otlar için ise seçici herbisitlerle veya mekanik olarak elle mücadele edilmelidir. Doğal ortamında olan ve güçlü olan her zaman yabani ot denen bitkidir. Bu yüzden sağlıklı bir çim alanın direncinin daha yüksek olacağı unutulmamalıdır..

MONTAJ ÖNCESİ HAZIRLIK

Bahçenizin sağlıklı olması için, Hazır çim döşemeden önce bahçenizi 10-15cm derinliğe kadar kazıyıp karıştırınız.Mevcut yabanı otları ve taşları toplayınız.

Bahçenizin üst tabaka toprağı aşırı killi veya kireçli ise en üstten 10-15cm kazıtıp kaldırınız ve dışarı naklediniz.Boşalan toprağın yerine zemin sıkıştırıldıktan sonra 10-15cm yeni ve verimli toprak doldurunuz.

Bahçenizde,yağmur ve sulama sonrası su birikmemesi için eğimleri suyun akacağı yönlere doğru ve temellerden

uzaklaşacak şekilde veriniz.Eğer su birikintileri fazla ise

drenaj sistemi kurulmalıdır.

Toprak tesviyesi yapınız ve ufak bir silindir ile sıkıştırıp hazır çimin döşenebileceği   düz bir yüzey oluşturunuz.

Çim döşenecek alanı sulayıp dinlendiriniz.Böylece bahçe

toprağınız daha iyi oturacak ve çim döşenecek alan daha

sağlıklı olacaktır.

MONTAJ

Hazırçim size ulaştığı anda döşemeye başlayınız.

Hazırçim döşediğiniz alanı 30 dakika içinde sulamaya başlayınız.Hazırçim canlıdır ve sağlıklı yaşayabilmesi için toprakla temas ve neme ihtiyacı vardır.

Sıcak havalarda yere serilmemiş çimleri korumak için gölgede veya hava geçiren birörtü altında bekletiniz.Örtü olarak hava geçirmeyen naylon kullanmayınız

Hazırçim montajına bahçenin en uzun kenarından başlayınız.Ruloların uçlarını ve kenarlarını kaldırıp sıkıştırdıktan sonra yere basınız.

Rulolar arasında boşluk kalmamasına ve döşenen ruloların üst üste binmemesine dikkat ediniz.

Ruloları duvar örgüsü şeklinde döşeyiniz.

Köşelerde ve kısa kenarlarda keskin bir bıçak ile yerleştirme yapınız.

Döşeme sırasında köşelerde ve kenarlarda küçük parçalar bırakmamaya özen gösteriniz çünkü küçük parçalar nem tutamayacağı için kuruyacaktır.

Meyilli yerlerde,ruloları eğimin dik yönüne monte ediniz.

Döşeme sırasında veya sulamadan hemen sonra,yeni döşenen ruloların kaymasını ve hava boşlukları oluşmasını engellemek için üzerlerinde yürümeyiniz.

Çim montajından sonra,bütün bahçeye silindir uygulayınız.Böylece çim/toprak temasını iyileştirmiş olursunuz ve hava boşlukları oluşmasını engellersiniz.